كاراغوز - Karagöz

كاراغوز - Karagöz 



يُعرف جزء “مسرحية الظل” من المسرح الشعبي التركي  باسم كاراغوز، على اسم بطل المسرحيات. واشتهرت الشخصيات الرئيسية لمسرحية الظل التركية التقليدية خلال الفترة العثمانية وانتشرت بعد ذلك في معظم الدول القومية التي تنتمي الى الإمبراطورية العثمانية، وهي كاراغوز وهاسيفات. ويعني كاراغوز “العين السوداء” باللغة التركية وهاسيفات “الحاج”، ويعتقد أن الاثنين جاءا من مدينة بورصة، كما مؤلف المسرحية: سيه كوستري.


Karagöz olarak bilinen popüler Türk tiyatrosunun  ‘gölge oyunu’ kısmı adını oyunların baş kahramanından almıştır. Osmanlı İmparatorluğu kapsamındaki birçok ulus devletede yayılmış, Osmanlı döneminde popülerize edilmiş Geleneksel Türk gölge oyununun ana karakterleri Hacivat ve Karagöz’dür. Oyunun yaratıcısı Şeyh Küşteri gibi Hacivat ve Karagöz’ün Bursa’dan çıktığı düşünülmektedir.





. . . . .

وتتكون المسرحيات من أربعة أجزاء:

المقدمة وهي مقدمة المؤامرة وتنتهي فيها الشخصيات المتناقضة كاراغوز وهاسيفات دائما بالعراك.

المحاور وهو الجزء الثاني ويتكون أساسا من حوار سريع وتلاعب مرير بالألفاظ بين الشخصيات، وبالتالي يطوّر المؤامرة.

الفاسيليس وهو الجزء الثالث الذي يتم فيه تعريف الجمهور على الشخصيات الأخرى.

البيتيس وهو الخاتمة التي يعود فيها الحوار والقتال من جديد بين كاراغوز وهاسيفات.

أما الشخصيات الأخرى فعادة ما تشمل أنواعا مثل الجلبي (شاب وسيم وثري يتحدث بسلاسة مع السيدات)، ماتيز (سكير)، بيبيروهي (قزم لعوب ومتخلف عقليا)، أرنافوت (ألباني)، يهودي (يهودي)، تشركيز (شركسي)، كورت (كردي)، لاز (لازي)، ترياكي (مدمن أفيون، دائما نائم عند الحاجة)، زيني (شخصية نسائية، أو شاب آكل لحوم البشر، أو ثرثار عجوز).

خلال المسرحية، يتم نقل الشخصيات المتحركة واظهارها على الستار بحسب الحوار؛ وأصوات الشخصيات المختلفة، واللهجات واللكنات كلها كتبها فنان واحد. ويعتبر التلاعب بالألفاظ، واللهجات واللكنات وسوء التفاهمات والمبالغات العناصر ​​الرئيسية في الكوميديا. وعادة ما تنطوي المسرحية على مضمون باطني أو فلسفي عميق.
Oyun dört b


ölümden oluşmaktadır bunlar:

 Birbirine zıt karakterler olan Karagöz ve Hacivat’ın her zamanki gibi sonunda kavgaya tutuştukları oyunun başlangıç bölümü Mukaddime olarak adlandırılırken; ana karakterler arasında geçen hızlı bir atışma ve iğneleyici bir kelime oyununu içeren ve oyunun ikinci kısmı olan bölüm muhavere olarak adlandırılmaktadır. Bunun yanında asıl konunun geliştiği ve diğer karakterlerin oyuna dahil edildiği üçüncü bölüm fasıl olarak adlandırılırken Hacivatla Karagöz arasındaki atışma ve kavganın  yinelendiği final bölümü bitiş olarak adlandırılmaktadır. Diğer karakterler genellikle şu tiplemeleri içermektedir; Tuzsuz( ayrıca ‘Tuzsuz Deli Bekir’ olarak bilinen mahallenin kavgacı kabadayısı), Çelebi( kadınlarla düzgün bir şekilde konuşan yakışıklı ve zengin genç adam)- Matiz(sarhoş) – Beberuhi( zihinsel engelli şakacı cüce) – Arnavut – Yahudi – Çerkez – Kürt – Laz – Tiryaki (ne zaman ihtiyaç olsa uykuda olan afyon bağımlısı) ve Zenne( kadın karakterler, ya genç erkek avcıları  yada yaşlı laf ebeleri). Hareketli figürler konuşmaya göre perde üzerinde bastırılırak oynatılır ve tüm karakterlerin farklı sesleri, aksanları ve lehçeleri tek bir sanatçı tarafından seslendirilir. Kelime oyunu, aksanlar ve lehçeler, yanlış anlaşılmalar ve mübalağlar başlıca komedi unsurlarıdır. Oyun genellikle daha derin, gizemli veya felsefi içeriğe sahiptir.


. . . . .

الموضوع الرئيسي في المسرحيات هو التفاعل المتناقض بين الشخصيتين الرئيسيتين. هما يكملان بعضهما البعض: في النسخة التركية، يمثل كاراغوز الجمهور الأمي ولكن الصريح، في حين ينتمي هاسيفات إلى الفئة المتعلمة التي تتحدث بالتركية العثمانية وتستخدم اللغة الشعرية والأدبية. وعلى الرغم من أن المقصود هو أن يكون كاراغوز الشخصية الأكثر شعبية والمحببة بين الفلاحين الأتراك، الا ان هاسيفات هو المفضل عندهم. وعلى الرغم من ان كاراغوز يتفوق دائما على مستوى تعليم هاسيفات بخفة دمه الفطرية، الا انه مندفع جدا وتنتهي أحاديثه اللا متناهية عن مخططات الثراء السريع بالفشل.

Oyunun ana konusu iki ana karakter arasındaki atışmalardan oluşur . Bu karakterler birbirlerinin tam zıttıdır; Türk versiyonunda Karagöz toplumun okuma yazma bilmeyen, açıksözlü tarafını temsil ederken Hacivat eğitimli sınıfa aittir, Osmanlı Türkçesi konuşur ve şairane ve kültürlü bir dil kullanır. Köylü sınıfı için Karagöz kesinlikle daha popüler karakter olarak tasarlanmış olsada,  Hacivat her zaman daha mantıklı olan karakterdir. Her ne kadar Karagöz “ doğuştan gelen ince zekası” ile Hacivat’ın üstün eğitimini daima geride bıraksada, aynı zamanda çok düşüncesiz biridir ve sonu hiçbir zaman gelmeyen çabuk zengin olma planları daima başarısızlıkla sonuçlanmaktadır.

دروس ممتعة ستفيدك حتماً

دروس الأكثر قراءة هذا الأسبوع

جميع حقوق الطبع والنشر محفوظة لصالح موقع ببساطة ☪ kaaed